UMRE GÜNLÜĞÜ

ALKUŞ TURİZM MEDİNE UMRE PROGRAMLARI

1) İlk olarak yolcularımızın Medine-i Münevvere’deki otellerine yerleşmeleri yapılır. Daha sonra belirtilen saatte otel lobisinde toplanılır. Topluca Salatü Selamlar ile Mescid-i Nebevi’ye gidilir. Medine’de kaldığımız günlerde her sabah toplanacağımız yere vardığımızda Peygamber Efendimizi grubumuz ile beraber selamlama yaparız. Bu toplanma yerimizde her sabah ve belirtilen zamanlarda toplanacağımızı hatırlatırız. Medine için gerekli ve önemli bilgileri burada verip, yapılması gerekenleri bir daha hatırlatmış oluruz. Buradaki toplantı umreciler için çok önemlidir…

2) Her sabah, Sabah namazından sonra Yeşil Kubbe’nin karşısında, ilk gün selamlama yaptığımız yerde umrecilerimiz ile toplanıp önce Kur’an-ı Kerim okur ve Peygamber Efendimizi selamlarız. Gönderilen selamları iletir, duası ve bağışlanması istenilen Hatm-i Şerif ve surelerin duasını yaparız. Selamlamadan sonra önemli bilgiler verir ve Medine’de yapacağımız görevlerimizi hatırlatırız.

3) Sabah selamlamasından sonra Sabah namazı için okunan iki ezan, Medine’de kılacağımız Cuma namazı ile tilavet secdesi, Cenaze namazları, Mescid-i Nebevi hakkında bilgiler verilir. Medine’deki çevre ziyaretlerimize sabah selamlaması yaptıktan sonra bu toplanma yerimizden gidilir.

4) Sabah selamlamasından sonra Mescid-i Gameme’ye (Bulut Mescidi) gidilir. Orada gerekli bilgiler verilir. Mescid-i Ebu Bekir ve Mescid-i Ali ziyaret edilir, burada da gerekli bilgiler verilir. Zaman olursa Ben-i Saide bahçesi ziyaret edilip bilgi verilir. Ebu Talha’nın Beyruha bahçesi hakkında, Ebu Talha ve hanımı Rumeysa hakkında bilgi verilir.

5) Belirtilen günde İkindi namazından sonra erkekler ile toplanıp, Mescid-i Nebi’yi içten ziyaret edip tanıtımı yapılır. Cennet Bahçesi, Ashab-ı Suffe’nin yeri, Ebu Lübabe (Tövbe) direği ve diğer direkler, Peygamber Efendimizin mihrabı ve diğer mihraplar, Selam Kapısı, Baki Kapısı, Cibril Kapısı, Kadınlar Ka  pısı, Mescid-i Neb’inin alanı ve yapılan genişletmeler ile önemli bilgiler verilip Mescid-i Nebi’nin tanınması sağlanır. Bu bilgiler ile daha doğru ziyaretler yapılır.

6) Bir sabah yine sabah selamlamasından sonra Mescid-i Nebi civarındaki mescitler ziyaret edilir. Mescid-i Osman, Mescid-i Bilal, Mescid-i Ömer ziyaret edilip bunlar hakkında çok önemli bilgiler verilir. Belirtilen günde İkindi namazından sonra erkekler ile Cennet’ül Baki kabristanlığı ziyaret edilir. Peygamber Efendimizin hanımları, çocukları, torunları, Amcası Hz Abbas, damadı ve üçüncü halife Hz Osman, Sütannesi Halime binti Sadiyye, Halaları Safiye - Atike, Hz Ali’nin annesi Fatıma binti Eset, Hadis âlimi Ebu Saidil Hudri, Kıraat üstadı İmamı Nafi, Mezhep imamı İmamı Malik ve daha niceleri hakkında bilgi verilip ziyaret edilir.

7) Sabah selamlamasını yaptıktan sonra otele gidilip Medine-i Münevvere dış ziyaretlerimiz yapılır. Önce Uhud Dağı’nın olduğu yere gideriz. Okçular Tepesi’nde Uhud Harbi’ni anlatırız. Uhud şehitlerine ineriz. Uhud şehitlerini ve Hz Hamza’yı, Musab bin Umeyr’i ziyarete edip bilgi veririz ve bunları selamlarız. Buradan Mescid-i Kıbleteyn’e geçer, Mescid-i Kıbleteyn (iki kıbleli mescit) ziyaret edilir, mescit namazı kılınır ve burada Kıblenin Mescid-i Aksa’dan Mescid-i Haram’a çevrilmesi hakkında bilgi verilip nazil olan ayetler hatırlatılır. Mescid-i Kıbleteyn’den sonra Yedi Mescitler’e; yani Hendek Harbi’nin yapıldığı yere gidilir. Mescit namazı kılınır ve burada Hendek Harbi anlatılır. Buradan Zeval vakti yani kerahat vakti girmeden Mescid-i Kuba’ya gidilir. Mescid-i Kuba ziyaretinde Cumartesi gününe dikkat ederiz. Mescidi- Kuba hakkında bilgi verilir. Cumartesi gününün önemi anlatılır. Hz Osman’ın nübüvvet yüzüğünü düşürdüğü Eris Kuyusu hakkında bilgi verilir. Mescid-i Kuba’da namaz kılmanın sevabı bir umre sevabı kadar olduğundan Mescid-i Kuba’da mümkün olduğu kadar namaz kılınır. Son olarak Cuma Mescid-i hakkında bilgi verilip Öğle namazı için otelimize dönülür. Öğle namazı Mescid-i Nebi’de kılınır.     

8) Hanım görevliler ile bayanların Mescid-i Nebi’ye gitmesi sağlanır. Bayan umreciler, bayan görevlimiz nezaretinde Mescid-i Nebi’ye gider. Cennet bahçesinde namaz kılar ve Peygamber Efendimizi ziyaret ederler. Erkek umrecilerimizde zaman zaman erkek görevlilerimiz nezaretinde toplu selamlama yaparlar.

9) Belirtilen gün ikindiden sonra Osmanlı Tren İstasyonu’na ziyarete gidilir. Tren istasyonunun Osmanlı tarafından yapılışı anlatılır. Mescid-i Amberiye ile Mescid-i Sukya hakkında bilgi verilir.

10) Medine’de zaman içerisinde yapılan seminer toplantımızda Mekke görevleri anlatılır. İhram giyilmesi, ihram yasakları ve ihram niyeti hakkında bilgi verilir. Mekke’de yapılacak tavaf ve umreler hakkında umrecilerimiz bilgilendirilir. Medine’de zaman oldukça daha birçok ziyaret ve etkinliklerimiz olur. Doyasıya Medine günlerimizi geçirmeye çalışırız.


 

ALKUŞ TURİZM MEKKE UMRE PROGRAMLARI

1) Mekke oteline yerleştikten sonra belirtilen saatte otel lobisinde toplanarak “Lebbeyk” sesleri ile Kâbe’yi Muazzama’ya umre yapmaya gidilir. Harem bahçesinde geriden gelecek olanlar beklenirken, Kâbe’yi ilk gördüğümüzde yapacağımız müstecab dua hakkında bilgi verilir. Tavaf ve Say hakkında son hatırlatmalar yapılır. Harem-i Şerif içerisine girilince topluca duamızı yapıp, umre tavafına niyet ederek umremizin tavafı tamamlanır. Tavaftan sonra tavaf namazımızı kılıp, duamızı yaptıktan sonra gurup halinde say sokağına gidilir. Safa tepesinde umremizin say ’ine niyet edip, yedi şavt say yaparak umremizi bitirmiş oluruz. Otelimize gidince traş olarak (saç traşı) veya saçımızdan keserek ihramdan çıkarız. Sivil kıyafetlerimizi giyerek günlük vazifelerimize devam ederiz.

2) Mekke’de kaldığımız günlerde Öğle ve Yatsı namazlarından sonra Altınoluk karşısında grup olarak toplanarak günlük tavaflarımızı yaparız. Her gün Grup halinde hocalarımızın nezaretinde iki defa grup tavafı yapılır. Tavaf için toplandığımız zamanlarda veya tavaftan sonra önemli bilgiler verilir. Tavafta yapılan yanlışlar, tavaf namazı ve kerahat vakitleri, Harem-i Şerif ve civarındaki önemli mekânlar hakkında bilgi verilip doğru ve bilerek görev yapma sağlanır. Hacer’ül Esvet, Makam-ı İbrahim, Hicri İsmail, Rükn-ü Yemani, Mültezem, Müstecar, Micen neresi? Ve önemi nedir? Bunlar anlatılır.  

3) Mekke’de kaldığımız günler içerisinde 28 ve 21 günlük umrecilerimiz ile en az yedi umre yapılır. Umre mikatlarına gidip gelirken önemli ziyaretler yapılır. Tenim mikatına giderken Mekke şehitliği ve Abdullah İbni Ömer kabristanlığı ile Peygamberimizin eşi Meymune Annemiz ziyaret edilir. Temim Mescidi’ne girip ihram namazı kılmadan önce Mikat sınır taşı önünde umre yapmanın önemi, Umrenin tavaftan daha önemli olduğu, Mikat sınırları, Hz Aişe Annemizin veda haccındaki umresi anlatılır. Cirane mikatından gelirken Mescid-i İcabe’ye uğrayıp, buranın önemi hakkında bilgi verilir. Hudeybiye mikatına gidince Hudeybiye Antlaşması anlatılıp, Rıdvan Biati hakkında bilgilendirme yapılır. Tüm mikatlarda toplu niyet, umre için toplu tavaf ve say yapılır. Arafat umresinde Osmanlı Su Kanalları hakkında bilgilendirme yapılır. Bütün umrelerde umrecilerimizden ücret almayız. Alkuş Turizm hediyesi olur. Tüm umrelerde umreciler kendi otobüsünde ve kendi koltuğunda seyahat eder. Tavaf ve umrelerimizi grup olarak hocalarımızın nezaretinde yaparız. Duaların okunmasında hocalarımız önderlik eder.

4) Mekke dış ziyaretimiz belirtilen günde yapılır. Bu ziyaretimizde önce Cebel-i Sevr’e gidip hicret hakkında bilgi verilir. Arafat’ta önce Mescid-i Nemire’ye gidip bilgi verilerek mescit namazı kılınır. Mescid-i Nemire’den Arafat’ta Cebel-i Rahme’ye gidip, Arafat’ın önemi, veda haccı, Âdem a.s ile Havva anamızın buluşması anlatılır. Arafat’tan sonra Müzdelife’ye gidip Müzdelife mescidi yanında Müzdelife hakkında bilgi verilir. Hac görevlerinde Müzdelife’de yapılanlar anlatılır. Meşar’il Haram Mescidi hakkında bilgilendirme yapılır. Daha sonra Mina’ya gidilerek Şeytan taşlamada yapılan görevler anlatılır. Mina’dan sonraki son durağımız Cebel-i Nur; ilk vahyin geldiği, Peygamberimize nübüvvet görevinin verildiği yer… Burası hakkında gerekli bilgiler verildikten sonra otelimize dönüş yapılır. (Nur Dağı ile Sevr Dağı’na çıkmak isteyenler programda belirlenen bir günde, Yatsı namazından sonra Alkuş Turizm katkılarıyla çıkarılır.)

5) Mekke iç gezilerimiz belirtilen günler içerisinde yapılır. Bir gün Peygamber Efendimizin doğduğu ev tarafında, Cebel-i Kubeys, Peygamberimizin doğduğu ev, Mescid-i Raye, Mescid-i Şecere, Mescid-i Cin, Cennet’ül Mualla Kabristanlığı ziyaret edilir ve bunlar hakkında gerekli bilgiler verilir. Bu program içerisinde Dar’ul Erkam, Hz Hatice’nin evi, Ebu Süfyan’ın evi ve daha nice önemli mekânların bilgilendirilmesi yapılır.

6) Bir gün Harem-i Şerif’in Batı tarafında ziyaret yapılıp önemli bilgiler verilir. Cebel-i Ömer, Cebel-i Kâbe, Ecyad Kayalıkları, Kâbe’yi Muazzama’nın kapıları, Halit Bin Velit ve İbrahim Halil Caddeleri hakkında bilgi verilir. Sümeyye annemiz anlatılır ve kabristanlığı ziyaret edilir.

7) Perşembe günleri Yatsı namazından sonra otel mescidimizde sohbet, ilahi ve Kur’an-ı Kerim programı yapılır. Tesbih namazı kılınır. Cuma günü gece Cebel-i Nur ile Cebel-i Sevr’e çıkmak isteyenler götürülür. Bunun için ücret talep edilmez.

8) Cidde gezisi, Mekke Müzesi; resmi makamlarca engelleme yapılmadıkça ziyaret edilir. Cidde gezi dönüşünde umre yapılır. Geziye gitmeyenlere de umre imkânı sağlanır.

9) Umre Turu uçuşlarımız, Mahbes programı olarak Yenişehir Havalimanı’ndan; Ekonomik Turlar imkân oldukça Yenişehir, imkân olmayınca İstanbul Havalimanından olarak planlanır.

10) Umre Turlarımızda İsmail Alkuş Hocamız ile umre yapmanın farkını tüm programlara katılanlar anlar…